SZKOLNE  KOŁO  CARITAS

Zasadniczym celem powołania Szkolnego Koła Caritas jest angażowanie dzieci i młodzieży w niesienie pomocy potrzebującym najpierw na terenie szkoły, a następnie w środowisku lokalnym (parafia, miejscowość na terenie której znajduje się szkoła).

SZKOLNE KOŁO CARITAS jest organizacją realizującą program wychowawczy szkoły.

2016/2017

2013/2014

Symbolem akcji - Pola Nadziei jest żonkil, kwiat utożsamiany ze zwycięstwem życia nad śmiercią. Celem akcji jest zachęcenie do niesienia bezinteresownej pomocy osobom chorym.
Warmińska Caritas obchodzi w tym roku 10-lecie "Pól nadziei", inauguracja tej akcji nastąpiła 14 września. Od tego dnia przed szkołami, szpitalami, na skwerach i w parkach sadzone są przez wolontariuszy cebulki żonkili. Wiosną, kiedy żonkile kwitną przypominają o chorych na nowotwór. Wtedy też zbierane są fundusze na prowadzenie hospicjum domowego, gdzie chorzy otrzymują bezpłatną pomoc.
Członkowie Szkolnego Koła Caritas  posadzili przed naszą szkołą cebulki żonkili w środę 2 października 2013 r. I poczekamy do wiosny...

2011/2012

Szkolne Koło Caritas wzięło udział w okresie przedświątecznym w kilku akcjach charytatywnych na terenie miasta  i szkoły, zorganizowanych przez  Caritas Archidiecezji Warmińskiej. Członkowie koła włączyli się do XVIII edycji akcji „Wigilijnego dzieła pomocy dzieciom”, która w tym roku przebiega pod hasłem „Podaruj dzieciom czas”.  Kampania ma na celu ukazanie wartości, jakie niesie dziecku rodzina, zapewniająca miłość i poczucie bezpieczeństwa. W ramach akcji  rozprowadziliśmy świece wigilijne. Zebrane pieniądze przeznaczymy na zakup obiadów potrzebującym dzieciom z naszej szkoły.

16 grudnia nasi wolontariusze zbierali środki w centrum  handlowym Tesco  na pomoc dzieciom i ich rodzinom, będącym pod opieką Hospicjum Domowego. Przygotowaliśmy także  paczkę świąteczną ze środkami pielęgnacyjnymi dla najmłodszych pacjentów Hospicjum.

Mamy nadzieję, że nasza pomoc umili choć trochę święta potrzebującym. Z okazji Świąt Bożego  Narodzenia Szkolne Koło Caritas życzy całej szkolnej rodzinie:

„Wesołych Świąt!

A z gwiazdką –

pod świeczek łuną jasna

życzymy Wam – najwięcej:

zwykłego, ludzkiego szczęścia”.

POLA  NADZIEI

Dnia 27 października 2009r. klasy II b i II c sadziły żonkile przed szkołą z panią Jolą Choromańską oraz ze swoimi wychowawczyniami.

Cebulki żonkili zakupiono z pieniędzy zebranych przez uczniów klas I-III.

Sadzenie żonkili to pierwszy etap kampanii pod hasłem Pola Nadziei. Akcję zapoczątkowała szkocka Fundacja Marie Curie Cancer Care, jako cykl imprez charytatywnych na rzecz hospicjum, odbywających się wiosną w porze wzrostu i kwitnienia żonkili - kwiatów symbolizujących nadzieję w walce z chorobą nowotworową.

Akcja sadzenia tych kwiatów ma charakter symboliczny, którego celem jest integracja osób, chcących włączyć się w dzieło pomocy hospicjom.

GALERIA